Retraite in de Auvergne

Reculer pour mieux sauter – Een begeleide retraite voor ervaren professionals

Stel je voor. Je wordt ’s morgens wakker in een lekker bed. Het is nog stil, op wat vogelgeluiden van buiten na. Je hebt geen haast vandaag maar voelt een gezonde spanning voor wat komen gaat. Het voorbereidende gesprek heeft je geholpen om je gedachten te ordenen, maar heeft wellicht ook iets losgewoeld. De andere deelnemers aan de begeleide retraite heb je inmiddels ontmoet. Na een lekker en gezond ontbijt gaan we aan de slag in de kleine groep gelijkgestemden. Ieder is naar Frankrijk gekomen om een pas op de plaats te maken, tot andere gedachten te komen, en misschien een knoop door te hakken. Het programma biedt input voor die reflectie. We gaan op pad in de prachtige omgeving, een wandeling van een paar uur door het middelgebergte. Je reflecteert op waar je staat in leven en werk, je onderzoekt wat je raakt en waarom. Onderweg eten we misschien wat, ergens langs ons pad, of wellicht in een klein dorpscafé, en daarna vervolgen we ons pad. In de loop van de middag zijn we terug. Je kunt lekker douchen, wat lezen, mogelijk in de zon, een drankje erbij. Misschien heb je zelfs zin om even naar je email te kijken? Niet waarschijnlijk, maar ook niet uitgesloten. ’s Avonds geniet je van een heerlijk diner, een goed glas wijn, de gesprekken aan tafel. 

Morgen volgt er nog zo’n dag. Net weer wat anders dan vandaag.
Je bent welkom.

Wat en voor wie?

‘Reculer pour mieux sauter” (vrij vertaald: halt houden om beter te kunnen springen) is een vierdaags programma in een kleine groep (of individueel) voor bezinning en reflectie, zowel individueel als in interactie met de begeleiders en eventueel de andere deelnemers. Stilstaan bij wat er voor je ligt om er vervolgens met nieuwe energie tegenaan te gaan. Voorafgaand heb je – in Nederland of online – een intakegesprek om scherp te stellen waar het je om gaat. Deze retraite is bestemd voor bestuurders, leiders en ervaren professionals (adviseurs, begeleiders, project- en programmamanagers).

We bieden je een comfortabele bedding in de Auvergne, een deskundig team en een programma op maat. We werken we met inspirerende teksten, muziek, opdrachten en reflectieoefeningen, en stiltewandelingen. Er is een flinke dosis ‘vrije ruimte’, voor de eigen behoeften en voor rust. We werken in een kleine groep, maximaal 4 mensen.

Vragen waaraan je in dit programma kan werken zijn:

  • Ik sta voor een belangrijke keuze en wil me daar in rust op bezinnen
  • Eigenlijk gaat alles goed, maar wordt het niet een beetje saai? Hoe lang blijft het nog leuk?
  • Ik wil focus aanbrengen, zodat ik effectiever word in wat ik doe
  • Ik wil een stap vooruit met mijn team of afdeling. Hoe ga ik dat aanpakken?
  • Hoe kan ik me in het (politieke) krachtenveld met meer plezier en minder negatieve energie bewegen?
  • Welke stappen kan ik zetten om mijn visie krachtiger te maken en beter over de bühne te brengen?
  • Hoe houd ik beter balans tussen distantie en betrokkenheid t.o.v. operationele processen?
  • Ik wil anderen beter begrijpen, door meer zicht op mezelf te krijgen, wie ik ben, wat me drijft, wat me boeit.
  • Ik ben door mijn energie heen, hoe krijg ik mezelf weer goed op het spoor?

En dergelijke. Mail ons om je aan te melden.

Het arrangement

Voordat je je aanmeldt hebben we contact, een gesprek face to face in Nederland, of online. We bespreken wat je bezighoudt, wat je wensen zijn, wat je wilt. Op basis daarvan besluiten we of dit programma passend is. 
Het is ook mogelijk om dit programma individueel of als groep of als team te doorlopen, neem daartoe contact met ons op voor een aanbod op maat.

Op de eerste dag reis je onze kant op. Je checkt in, ontdekt waar en bij wie je terecht gekomen bent, eet en drinkt lekker, komt tot jezelf. We beginnen in de loop van de middag met het programma en maken verdiepend kennis met elkaar.

De volgende dag gaat het programma verder. Elke dag begint met ’s morgens rustig ontbijten, daarna een reflectief en interactief programma, met een oefening of een opdracht. Daarna gaan we op pad, wandelschoenen aan, de bergen in. De enorme stilte van de Auvergne doet zijn werk. Ergens onderweg eten we wat: buiten in de natuur, ergens op een steen of een boomstronk, misschien op een terrasje of een dorpscafeetje. Daarna vervolgen we ons pad. En laten we het verder stil.

In de loop van middag komen we terug bij het huis en heb je tijd voor jezelf. Lekker met een boek in de tuin of bij de haard, een drankje onder een boom. Misschien zelfs wel even je mail checken? ’s Avond lekker eten en drinken. Niet te laat naar bed.

Elke dag staat in het teken van een ander thema, een andere invalshoek, een andere inspiratiebron. We variëren met de activiteiten en de omgeving, we benutten verschillende aspecten uit de natuur, steden en dorpen. Eén aspect is elke dag hetzelfde: je hebt geen zorgen over dagelijkse dingen, je geniet van wat de omgeving je te bieden heeft, je ontspant.

De impact van een dergelijk programma is groot, zo weten we. Door het programma aan te bieden in een aangename en rustige omgeving waar de beslommeringen van alledag geen plaats innemen, zal het effect groot zijn. Het aanbod en de verwerking kan beter doordringen, er kan in rust en met aandacht worden gedacht, ervaren en gepraat, de reflectieoefeningen kunnen resoneren. De ervaring leert dat één of twee dagen blijven na de retraite je helpt om dingen te laten bezinken voordat je je weer in het leven ‘stort’. Dat kan, op basis van beschikbaarheid.

Begeleiding
Het programma vindt plaats onder begeleiding van Charles Engelen en Tarcies Kisters. Charles en Tarcies zijn in het voorjaar van 2016 begonnen met Domaine la Reveille, hun eerste Chambres d’Hôtes in de Auvergne, waar zij zich in de zomer richten op vakantiegenieters en in het voor- en naseizoen ruimte en begeleiding bieden aan (begeleide) activiteiten/trainingen. In de zomer van 2021 hebben ze deze plek verruild voor een nieuwe plek, wat intiemer en hoger in de bergen: La Vaisse.

Charles Engelen (1961) heeft (na diverse management- en directiefuncties) in 2005 Engelen & Partners Organisatieontwikkeling (E&P) opgericht en is als organisatieadviseur en (team-)coach werkzaam. Hij begeleidt bij moeizaam geworden (werk-)relaties, om (samenwerkings-)partners te helpen de ‘angel’ te vinden en de dialoog weer op gang te brengen. Hij doet dat met lichtheid, scherpte en respect. Charles is gastheer en begeleidt het programma en de coachwandelingen.

Tarcies Kisters (1962) –mede-eigenaar van E&P – is werkzaam als (organisatie-)coach en begeleider in diverse ontwikkeltrajecten. Zij kijkt naar aanwezige talenten van individuen en weet deze los te maken en te verbinden met elkaar. Zij is direct, transparant en toegankelijk. Tarcies is gastvouw en kok, en ze begeleidt coachwandelingen en de gesprekken aan de haard.

De kosten bedragen € 2500,= (excl BTW). Inbegrepen: individuele intake online of in Nederland, programma-begeleiding, verblijfskosten op basis van volpension (=overnachting, ontbijt, lunch, aperitief, diner), transfer van TGV-station Saint-Etienne Chateaucreux naar Ambert en terug (we stemmen af over de te boeken reis). Je kunt ook met de auto komen, het is ongeveer 10 uur rijden. Vliegen is ook mogelijk, naar Lyon Saint Exupéry. Je kunt dan een autootje huren om naar Ambert te rijden (reken op 2 uur rijden).

Niet inbegrepen: vlieg- of treinticket, eventuele extra verblijfdagen (€170,= per dag, volpension).

Het programma vindt plaats in en om La Vaisse, onze comfortabele lokatie in het Forez-gebergte, op een kleine 900 m hoogte. Je verblijft daar vanaf ontbijt tot en met diner ’s avonds. Je slaapt in huis of (bij meer dan twee deelnemers) in een hotel in de directe omgeving, we halen je in dat geval ’s morgens op en brengen je ’s avonds na het diner terug.

Eerstvolgende data:
15e retraite (max 4 deelnemers): 27-31 oktober 2024
16e retraite (max 4 deelnemers): 8-12 april 2025
Als je een individuele retraite wilt neem dan contact op zodat we in overleg kunnen plannen.