Charles Engelen

Home

Charles Engelen

In mijn werk put ik uit wat ik in studie en opleiding heb geleerd, in combinatie met ervaring als teamleider, manager, directeur, opleider, coach en adviseur. Dat heeft me samengevat twee belangrijke motto’s opgeleverd, die cruciaal zijn in hoe ik mijn werk doe:

1. Mensen willen best veranderen, maar liever niet veranderd worden.
2. We vergeten wat we horen, we onthouden wat we ook zien, maar we werken met wat we zelf ontdekken.

Ik ontwikkel en faciliteer veranderprocessen op individu-, team- en organisatieniveau, waarin beide motto’s tot uiting komen. Vraagstukken op het gebied van structuur, besturing en cultuur van professioneel werk, samenwerking in (management-)teams, conflicten en vertrouwenscrises, leren en ontwikkelen, persoonlijke professionele groei. Aanpak en interventies zijn altijd op maat.

Ik was lid van Rotary, van de Orde van OrganisatieAdviseurs (CMC) en van Mensa.

Kijk op Linked In voor het profiel.

Wat zeggen klanten over Charles?

Met aandacht een tandje dieper.

Sonja van Marwijk (Adviseur P en O, Gemeente Amersfoort): “Charles heeft aandacht voor individuen (in de groep): zorgzaam + bespreekbaar maken indien nodig. Ik zie hem aandachtig mensen bestuderen en benaderen om te checken hoe het met hen gaat en aandacht besteden aan hoe zij daarmee omgaan en steunen om hierin te leren. Effect: veel vertrouwen in proces, gevoel van vertrouwen om te durven experimenteren. Afkijken hoe Charles omging met het groepsproces en ‘gedoe in de groep’. Voorbeeldgedrag om zelf mee aan de gang te gaan. Net even een stap verder gaan in reflectie. Ik zie hem doorvragen op punten die mensen inbrengen om de reflectie een slag dieper te maken, niet zozeer ingaan op de inhoud, maar vooral op bewustwording van overtuigingen die achter het gedrag liggen. Effect: een diepgaander leerproces, dat dan ook dieper ingrijpt dan oppervlakkige gedragsaanpassingen. Groep aanspreken op eigen verantwoordelijkheid voor leerrendement. Effect: regie en verantwoordelijkheid nemen.”

Messcherp met respect voor verhoudingen.

Remko Sietsma (directeur Outing Holland): “Charles, ik wil nog even een reactie geven op je interventies tijdens het gesprek van míjn groepsgenoot vorige week. Ik was nl. zeer onder de indruk over de wijze waarop je een aantal reflecties en interventies deed. Bijzonder om te zien hoe jij in het hier en nu scherp bent en met veel gevoel voor verhoudingen messcherp analyseert en liefdevol confronteert. Het was voor mij – vooral daardoor – ook weer een leerzame en inspirerende ontmoeting. Dankjewel daarvoor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.